Bezienswaardigheden in Oostende

Oostende is de enige stad aan de Belgische Kust. De stad kent een historie van meer dan duizend jaar en telt een aantal bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn. Niet alleen is Oostende het economische hart van de kuststrook, ook op cultureel gebied mag je wel iets verwachten van de stad. Zo zijn er met regelmaat exposities te zien van bekende nationale en internationale kunstenaars. Voor liefhebbers van muziek, toneel en theater is er het Kursaal, waar soms vrij grote namen hun opwachting maken.

Op deze pagina geven we een beknopt overzicht van een aantal bezienswaardigheden in Oostende die volgens ons de moeite van het bezoeken waard zijn.

Regel je tickets en tours

Via gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten in Oostende bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Oostende.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Oostende
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Oostende via Tiqets

entreetickets, activiteiten en tours in Oostende via GetYourGuide



Sint Petrus-en-Pauluskerk

De neogotische Sint Petrus-en-Pauluskerk werd ontworpen door de Belgische architect Louis Delacenserie. Een man die veel faam had tijdens de negentiende en twintigste eeuw. Het station van Antwerpen komt eveneens van zijn hand. Deze kerk van Oostende heeft veel bijzondere en uitmuntende details. Prachtige beelden, luchtbogen en schraagpijlers sieren de buitengevels. Verschillende kleurige ramen zorgen voor een magische lichtinval. Achter de Sint Petrus-en-Pauluskerk staat de ‘Peperbusse’. Deze Sint-Pieterstoren is een overgebleven onderdeel van de voormalige Sint-Pieterskerk die in 1896 door brand werd verwoest.

Sint Petrus-en-Pauluskerk

Visserskaai

De Visserskaai is de kade die grenst aan het centrum van Oostende. De Visserskaai is de belangrijkste wandel- en fietsroute vanaf het treinstation naar het strand van Oostende. Op warme zomerse dagen zie je mensen ’s morgens massaal in westelijke richting naar de kust wandelen en aan het eind van de dag zie je ze bijna in colonne weer richting het station lopen. De Visserskaai is tevens de plek waar je verse en soms iets minder verse vis kunt kopen. De Vistrap is de vismarkt van Oostende waar de verse vangst van de dag verkocht wordt. In de zomer is dit dé plek om overheerlijke Noordzeegarnalen te kopen. Visproducten die bedoeld zijn voor directe consumptie zoals visschotels, broodjes met vissalade, gebakken vis en garnalen koop je bij de viskraampjes die op de kade zelf opgesteld staan.

Visserskaai

Zeeheldenplein

Het onlangs gerestaureerde Zeeheldenplein van Oostende is prominent aanwezig. De enorme afmeting leent zich prima voor verschillende festiviteiten. Maar ook om te wandelen langs de fraaie kust van ‘de Stad aan Zee’ is het Zeeheldenplein een uitstekend beginpunt. Behalve de verfraaiing van dit plein heeft men ook gezorgd voor het beschermen van de kust tegen golfinslagen. Natuurlijk is bij de renovatie het monument voor de op zee omgekomen zeelieden bewaard gebleven. Het plein is ruim drie keer groter dan zijn voorganger en het strand is breder geworden.

Mercator

Een bekend verschijnsel in de haven van Oostende is de Mercator. Sinds het schip omstreeks 1932 te water werd gelaten heeft het diverse keren de wind in de zeilen gehad. Als oorspronkelijk opleidingsschip voer het naar bestemmingen zoals Paaseiland Moai, Congo en Panama. De meest bijzondere tocht was in 1935 toen het stoffelijk overschot van Pater Damiaan in Christenchurch te Nieuw-Zeeland werd opgehaald met de Mercator. Na 54 reizen werd er besloten om het schip in te richten als museumschip. Met zijn vijftien zeilen maakt de Mercator nog altijd enorm veel indruk bij zijn bezoekers.

Mercator

Kursaal Oostende

Centraal aan de kust van Oostende ligt het Kursaal. Dit culturele hart van Oostende is niet meer weg te denken. Al aan het begin van de negentiende eeuw kwam men naar hier voor vertier en ontspanning. Verschillende verbouwingen hebben het Kursaal met zijn tijd doen meegaan. Het statige uiterlijk zoals het dat had heeft inmiddels plaats gemaakt voor een wat modern gebouw. Nog altijd ligt het op de mooiste plek van Oostende, namelijk direct aan zee. Behalve een casino is er ook een concertzaal en zijn er verschillende grote ruimtes voor evenementen, feesten en tentoonstellingen.

Fort Napoleon

Dat Oostende een belangrijke functie had als vestingstad wordt mede door dit fort bevestigd. Fort Napoleon werd in 1811 gebouwd als vijfhoekige fort in de duinen van Oostende. Het was bedoeld om de Britten te kunnen overvallen en overmeesteren tijdens de napoleontische oorlog. Zover is het nooit gekomen. Na het gedwongen aftreden van Napoleon in 1814 is Fort Napoleon in verval geraakt. Daarna heeft het verschillende militaire functies gehad. Na jaren van leegstand werd er vlak na de Eerste Wereldoorlog besloten om er een museum van te maken. Het fort werd opgeknapt en vervolgens brak de Tweede Wereldoorlog uit. Hierdoor werden de militaire functies van het fort wederom hervat. Uiteindelijk is er in het jaar 2000 een museum geopend over ‘de evolutie van de Europese vestingbouw’. Maar liefst twee eeuwen geschiedenis zijn bewaard gebleven in dit bijzondere bouwwerk.

Fort Napoleon

Wellington Renbaan

Wellington Renbaan Al vanaf zijn bestaan in 1883 heeft de Wellington renbaan veel bezoekers mogen verwelkomen. Mede door zijn bijzondere ligging aan de Koninklijke Gaanderijen heeft de paardenrenbaan veel aanzien. Vele hoog geplaatste gasten hebben er dan ook één of meerdere races bijgewoond. Sommige komen er om een gokje te wagen andere om er te feesten en weer andere om contacten te leggen. Tegenwoordig staat de Oostendse renbaan ook wel bekend als Wellington-hippodroom of Oostende Koerse. Het is in ieder geval een hele belevenis om te zien hoe het er aan toe gaat.

Wellington Renbaan

De Grote Post

De plaats Oostende weet zijn schatten goed te bewaren. In het voormalige postkantoor worden tegenwoordig de meest leuke, verrassende, informatieve en boeiende optredens verzorgd. Het gebouw uit 1953 wordt tegenwoordig het Cultuurcentrum De Grote Post genoemd. Regelmatig worden er rondleidingen georganiseerd, waar je je voor kunt inschrijven. Dit is zeker aan te bevelen voor liefhebbers van bijzondere architectuur zoals die van de ontwerper Gaston Eysslinck.

Venetiaanse Gaanderije

Naast de Wellington renbaan bevinden zich de Koninklijke Gaanderijen en de Venetiaanse Gaanderijen. Samen vormen zij tegenwoordig de Koning Boudewijn-promenade. Koning Leopold II had een grote vinger in de pap tijdens de bouw van de Venetiaanse Gaanderijen in de jaren 1900 tot en met 1903. Zijn bijnaam ‘koning-bouwheer’ kwam ook hier weer van pas. De Venetiaanse Gaanderijen is een overdekte galerij die in een L-vorm langs de Zeedijk, de Patrijsstraat en de Koningsstraat loopt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn veel details verloren geraakt. Gelukkig is daarna veel gerestaureerd zodat we vandaag de dag kunnen genieten van een prachtige tentoonstellingsruimte en restaurant.

Venetiaanse Gaanderijen

Japanse tuin

De naam Shin Kai Tei verwijst naar een stukje Japan in Oostende. Prins Filip opende de Japanse tuin in het jaar 2001. Het Koningspark, wat niet ver van de koninklijke villa ligt, werd uitgekozen als beste plek voor het ontwikkelen van de ruim 2500 vierkante meter tuin. De Japanse architect Takashi Sawano heeft getracht om de wandeltuin zo in te richten dat je je echt even in Japan waant. De prachtige vijver en watervallen zorgen voor een harmonieus geheel.

Japanse tuin

Albert I-Promenade

Aansluitend aan het Zeeheldenplein en het Kursaal bevindt zich de Albert I-Promenade. Bijzonder aan deze promenade zijn de naast gelegen oorspronkelijke villa’s die geroemd worden om hun architectuur van de belle époque periode. Villa Francine/Villa Pierre-Lucie is hier een uitstekend voorbeeld van. Je vind haar op nummer 88. Villa Maritza op nummer 76 is ook een prachtig voorbeeld van een Eclectisch herenhuis zoals je die omstreeks 1885 tegen kwam.

Albert I-Promenade

Amandine

Dit bijzondere museum is gehuisvest in een schip. Deze middenslagtreiler heeft woeste zeeën weten te bedwingen tijdens zijn vele tochten richting IJsland. De Oostendse IJsland-vaarders visten daar vooral op kabeljauw, koolvis, rode poon en zeebrasem. Tijdens de laatste tocht in 1995 viel ook het doek voor de vissers. De avonturen zijn allemaal vastgelegd en beschreven in dit informatieve en interactieve museum. Je vindt de Amandine aan de Visserskaai te Oostende.

Brugge

Op een half uurtje rijden van Oostende ligt de historische stad Brugge. Met de trein ben je nog sneller: een ritje vanaf Oostende naar het station van Brugge neemt een kwartier in beslag (intercity-trein). Een vakantie in Oostende is dan ook uitstekend te combineren met een bezoek aan de prachtige binnenstad van Brugge, die niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Brugge heeft een enorme lijst aan bezienswaardigheden, zoals het belfort, het begijnhof en prachtige pleinen zoals de Markt en Burg.

Brugge